Birikim yapmak her insanoğlunun hayatı boyunca düşündüğü, planladığı bir şeydir. Lakin bizler bu işi pek de beceremiyor gibiyiz. Sizler için birikim yapmanın, para biriktirmenin yöntemlerini ve gerekliliklerini listeledim;
Aylık/Günlük elimize geçecek olan parayı iyi bilmek gerekiyor. Ona göre plan/program yaparak hesap tutmalıyız. Örneğin elimize geçen para 2000TL ise bunun ne kadarını birikim için ayıracağız?
Hedef koymak en önemlisidir. Birikim yapmak için önce hedeflerimiz olması gerekiyor. Ne için birikim yapıyoruz? sorusunu kendinize sorun. Bunu bir oyun haline dönüştürmek sizler için daha kolay olacaktır.
Örnekleyerek açıklayalım;
Günlük birikim için köşeye attığımız para miktarı 10 TL olsun. Biriken parayla neler almak isterdik bunları sıralayalım; tişört (20TL), ayakkabı (110TL), koltuk takımı (1000TL). Bunları ayarladıktan sonra, gün gün köşeye attığınız paralar ile ulaşabildiğiniz eşyaları gördükçe daha da fazlasını isteme psikolojisinden sebep daha çok birikim yapabileceksiniz. “2. Günü tamamladım, 6. Günü tamamladım, 11. Günü tamamladım… Neden daha fazlası olmasın?”
Daha yüksek hedeflere daha verimli ulaşmak ve sıkılıp bırakmamak için borçlarınızdan kurtulun. Kişinin ödemek zorunda olduğu borçlardan sebep insan birikim yapmaktan çekinmektedir. Kendinizi ne kadar özgür hissederseniz o kadar verimli yaşayabilirsiniz.
Gereksiz harcamalardan kaçınabilirsiniz. Sürekli dışarıdan yemek yemeği kesebilir, evde yemek yemeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz. Sigara kullanıyorsanız azaltabilir ya da bırakmayı deneyebilirsiniz. Yüksek hedefleriniz varsa araba/ev almak gibi; bir süre çok harcama yaptıracak tatillerden feragat edebilirsiniz.
Sizler için 2. birikim yöntemi;
“Yürü ve Biriktir” benim için en güzel yöntemdir. Adımlarınıza göre birikim yapabilirsiniz. Örneğin telefonunuza adım sayar indirin ve kendinize tekrar hedef koyun. 1000 adım atarsam köşeye 20TL atacağım! gibi. Neden olmasın? Hem sağlık hem birikim 😊
Aynı şekilde “Ders çalış ve Biriktir” yöntemini kullanabilirsiniz. Örneğin her test 2TL biriktireceğim! gibi. Bu yöntem sizin hem ders çalışmanıza hem de para biriktirmenize ekstra motivasyon sağlayacaktır.
Son olarak da hayal kurmaktan kaçının. Örneğin hedefiniz 10 ay içerisinde bir araba almak ise ve geliriniz 5.000 TL ise “5.000 x 10 = 50.000” diyerekten 50.000 TL lik bir araç almak için birikim yapmaya kalkmayınız. Gerçekçi düşünerek ve köşeye ne kadar atabileceğinizi iyi hesaplayarak birikim planları yapmalısınız.
İlginç ama etkili tavsiyeler.Birikim çok önemli,damlaya damlaya göl olur...
YanıtlaSilElimizden tutan mı var gerçekten. Günlük bi 10 lira atmıyoruz köşeye.
YanıtlaSilbir liraları biriktiriyom ben deee :)
YanıtlaSilBende Birikim Yapmak İstiyorum Bir Türlü Beceremedim Evim Masrafından v.b Durumlardan Bu Konuyu Okuyunca Motive Oldum Teşekkürler Artık Daha Tutumlu Olacam .
YanıtlaSilEn iyi birikim yöntemi altındır. Tl olup sabit kalacağına altın alıp belli zamanlardaki kritik yükselişleriyle birikiminizi arttırabilirsiniz.
YanıtlaSilKesinlikle etkili yöntemler para biriktirmek cogu kisi icin zor bir sey bu yuzden verdiginiz bilgiler icin tesekkur ederiz.
YanıtlaSilBende Birikim Yapmak İstiyorum Bir Türlü Beceremedim Evim Masrafından v.b Durumlardan Bu Konuyu Okuyunca Motive Oldum Teşekkürler Artık Daha Tutumlu Olacam .
YanıtlaSilGerçekten çok güzel bir yazı. Yazanın ellerine sağlık, insanı motive ediyor.
YanıtlaSilBirikim yapma hakkında cahildim desem hiç yanlış olmaz ve bu makale sonrasında hepsini öğrendim. Gayet açıklayıcı ve püf noktalar verilmiş bu makalede. Yazanın ellerine sağlık.
YanıtlaSil