Melisa çayının muhteşem faydaları sayesinde, kendinizi gün boyu zinde ve sağlıklı hissedebilmeniz mümkün. Melisa otunun demlenmesinden oluşturulan bu çay, yumuşak içimi ve lezzeti ile oldukça beğenilmektedir. Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesinin bazı kesimlerinde yetiştirilen melisa otu, baharat olarak da kullanılabilmektedir. İçerisinde bulunan limon aroması bulunan bu ot, genel olarak ağızda ekşimsi yoğunlukta bir tat bırakacaktır. Altın değerinde olduğu bilinen melisa otu antiviral, antimikrobiyal ve antioksidan özellikleri ile öne çıkmaktadır.
Melisa Çayı Faydaları
Melisa çayı faydaları ile birçok kişi tarafından düzenli olarak tüketilebilmektedir. Nane familyasının bir üyesi olan Melisa otu, yaz sonrasında çiçek açar ve bu zaman diliminde toplanmaya başlar. Genellikle kurutularak çay ya da baharat şeklinde kullanılan melisa çayının muhteşem faydaları arasında ilki, sakinleştirici özelliğidir. Melisa otunun sedatif bir özelliği bulunmaktadır.
Bu nedenle çay ya da baharat olarak tüketilmesi halinde kişilerin sakinleşmesi olağandır. Yine sedatif özelliği ile uyku bozuklukları yaşayan kişilerin, rahatlatılabilmesi ve uykuya dalabilmesi kolaylaştırılabilecektir. Melisa çayının muhteşem faydaları arasında daha sağlıklı ve zinde hissedebilmesini sağlayabilmesi de bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle bitkin, stres altında ve yorgun kişilerin bu çayı tüketmesi şiddetle önerilebilecektir. Ayrıca bu çayın gaz giderebilme özelliği de bulunmaktadır.
Sindirim ve boşaltım sistemine ciddi fayda sağlaması sebebiyle vücuttan ödem atılması, kabızlığın giderilmesi ve kilo kontrolü için kullanımı mümkün olabilecektir. Antimikrobiyal ve Antiviral özelliklerini barındıran melisa otu çay olarak tüketildiğinde uçuk ya da ağız içi yaralarının giderilmesine neden olabilecektir. Analjezik özelliği sebebi ile özellikle regl nedeni ile oluşan ağrıların azaltılmasına yardımcı olur.
Odaklanma ve konsantrasyon problemleri yaşanıldığı dönemlerde tüketildiğinde bu sorunlar ortadan kaldırılabilecektir. Kullanan kişilerin büyük bir kısmında Alzheimer hastalığının görünmediği bilinen bir gerçektir. Melisa çayının muhteşem faydaları içerisinde gribal enfeksiyonların geçirilmesinde çok etkili olması da yer almaktadır. Nane familyasından olması ve içerdiği yüksek C vitamini sayesinde, kısa sürede grip ya da nezle atlatılabilecektir.
Melisa otu çay olarak demlenip soğutulduktan sonra cilde de uygulanabilecektir. Güneş lekelerinin oluşmasını engelleyen bu mucizevi ilaç cildin nemlendirilmesinde, gözeneklerin küçültülmesinde, sivilce, siyah nokta ve akneli cilt görünümünün giderilmesinde oldukça etkilidir. Bu çayı egzama ve mantar problemleri bulunan kişiler kullandığında ise, büyük bir kısmı bu hastalıkların giderilmesinde olumlu sonuçlar almıştır.
Melisa Çayı Nasıl Demlenir?
Faydaları ile adından oldukça söz ettiren Melisa çayı nasıl demlenir konusunda kullanıcıları ikilemde bırakabilmektedir. Şifalı bir ot olduğu bilinen melisa otu, yanlış demlendiğinde tüm etkilerini kaybedebilmektedir. Pek çok derde deva olan bu çayı demleyebilmek için öncelikle 1 su bardağı suyun kaynatılması gerekecektir. Kaynama sonrasında 1 tatlı kaşığı kurutulmuş melisa otu eklenmelidir.
Bu noktada pek çok kişi yanlış yapmakta ve otun üzerine kaynamış suyu dökmektedir. Ancak bu çayın demlenmesine değil, haşlanmasına ve faydalarını yitirmesine neden olabilecektir. Melisa çayının muhteşem faydaları için demlemiş olduğunuz çayı 8-10 dakika bekletmeniz gereklidir. Yeterli bekleme süresi sonrasında, süzülerek sıcak tüketilmesi önerilmektedir. Aromatik bir tat olması sebebiyle şekersiz tüketilmesi önerilen melisa çayına, gerekli durumlarda şeker ilave edilebilir.
Melisa Çayı Zararları
Melisa çayının muhteşem faydaları yalnızca yeterli miktarda tüketimi ile mümkün olabilecektir. Bu çayın tüketimi günlük maksimum 2 ya da 3 fincan olarak sınırlandırılmalıdır. Melisa çayının sedatif etkisi nedeniyle, gece tüketilmesi daha uygun olacaktır. Sürekli olarak içilmesi vücudun bağışıklık kazanmasına neden olabileceği için uzun vadede uyku bozukluklarını tamamen ortadan kaldırılamaz.
Özellikle 15 yaşından daha küçük çocuklarda sedatif etkisi bulunması ve büyüme hormonlarını etkileyebilmesi nedeniyle kullanımı kesinlikle önerilmemektedir. Bunun yanı sıra gebelik tehlikesi bulunan, hamile ya da emziren kişilerinde bu çayı tüketmeden önce bir doktoruna danışmasında yarar vardır. Şeker hastalığı, böbrek, kalp ya da yüksek tansiyon gibi kronik bir rahatsızlığı bulunan veya düzenli ilaç kullanımı bulunan kişilerinde doktoruna danışması ya da hiç tüketmemesi önerilmektedir.
Melisa çayının zararları ancak fazla tüketimi sonucunda ortaya çıkabilecektir. Aşırı içilmesi sonrasında kaşıntı, kızarıklık, mide bulantısı ya da benzeri alerjik durumlar gelişebilecektir. Bu durumlardan herhangi biri ile karşılaşılması halinde, kişilerin direkt en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gereklidir.
hep tarçın içiyom bi bakayım buna daaa :)
YanıtlaSilMelisa çayınıda dene bence yarın kış çaylarını yazacağım
YanıtlaSil