Resmi gazetede yayımlanmasından sonra yürürlüğe girmiş olan 7256 sayılı yasayla birlikte, kişilerin devlete var olan borçlarına ilişkin bir yapılandırma imkanı doğdu. Söz konusu yasa diğer yandan işveren ve çalışan kesimin değişik haklarına da bir düzenleme getirerek bir istihdam paketi oluşturuyor. Mevcut işverenlere önemli teşvikler yasayla birlikte getirilmiş oldu. İlave istihdam açısından özellikle işçilerin primleri de devlet tarafından üstlenildi. Böylelikle yeni işçi işe alacak olan işverenlerde prim yükünden kurtulmuş olacak.
Yasanın içine bulunan prim ve vergi borçları yapılandırılması da, sayısı milyonlara dayanan vatandaşların borçlarında düşük bir enflasyon farkıyla ödeme şansına sahip olacak. Aynı zamanda borcunu peşin bir şekilde ödemek isteyen vatandaşlar açısından bu farkta yüzde 90’lık gibi bir oranda silme yapılacak. Taksitli şekilde ödeme yapmak isteyenler içinde düşük oranlarda kat sayı eklemesine gidilecek. Mevcut borç 18 eşit taksitlere bölünerek her iki ayda bir ödeme planı ile 36 ay vadeye yayılacak.
Düzenleme içerisinde özellikle Bağ-Kur borçlularını yakından ilgilendirecek önemli değişiklikler yer alıyor. Düzenleme kapsamında Bağ-Kur prim borçlarına yönelik yapılandırma, dondurma, ihya açısından bir kolaylık sağlandı. Yapılandırmaya başvuruda bulunanlar mevcut borçlarından çok rahat şekilde kurtulabildiği gibi 5 puanlık da bir indirimden yararlanma şansını elde edecek.
BORÇLARDAN KURTULMA İMKANI
31 Aralık 2020 tarihine kadar Bağ-Kur prim borçları için yapılandırma başvurusunda bulunabilecek. İstemiş olanlar peşin istemiş olanlarda 2 aylık dönemler dahilinde 18 eşit taksit ile ödeme yapma imkanına sahip olacak. Borçlardaki mevcut gecikme cezaları ile birlikte faizler silinerek, yerine Yİ-ÜFE değeri üzerinden bir hesaplamaya tabi tutulacak.
İlk taksit ödemesi dahil 1 Mart tarihine kadar peşin ödeme gerçekleştirenler Yİ-ÜFE tutarındaki yüzde 90’lık kısmını ödemekten muaf tutulacak. Hesaplanmış tutarın tamamı ilk 2 taksitinin ödenmesi durumunda Yİ-ÜFE tutarındaki yüzde 50’lik indirime gidilecek. Taksit seçilmesi halinde, borçlar belirlenmiş olan kat sayılar dahilinde artırılmış şekilde ödemesi gerçekleştirilecek.
SİLDİRMESİ MÜMKÜN OLACAK
31 Ekim 2020 tarihine kadar var olan prim borçlarının düzenlemenin yürürlüğe girmesini takipte olan ikinci ayın son son gününe dek ödemesini yapamayanların ve ya yapılandırılması yapılmamış prim borcu silinerek, borca yönelik hizmet süreleri de dondurulmuş olacak. Söz konusu süreler emeklilik hesaplaması yapılırken dikkate alınmayacak.
Dondurulmuş olan sigorta sürelerinin hepsi, daha sonrasında istenmesi halinde ihya edilmesi mümkün olacak. Yani sürelerin tekrar satın alınması ile birlikte emeklilik hesabında kullanılmış hale geçecek. İleride yapılacak ihyaların ödemeleri ise o dönemde mevcut asgari ücret üzerinden yapılacak. Tabi ki burada sürenin bir kısmını olmamakla birlikte tamamının satın alınması isteniyor.
ŞİMDİ DÜŞÜK ÖDEME MEVCUT
İhya yani diğer adıyla satın alma işlemleri yasanın kapsadığı şekilde yapmayı düşünen vatandaşlara önemli bir avantaj sağlandı. Bağ-Kur’dan yararlanarak prim borçları bulunan vatandaşlardan sigorta süreleri durdurulmuş olan ya da hak sahipleri, Aralık ayının ilk gününden itibaren 2 ay süre zarfında SGK Kurumu’na ihya başvurusunu yapabilecek. Daha önceden sigortalılık süresi durdurularak, prim borçlarında silinme yaşanan Bağ-Kur’lu olanlardan bu günleri tekrar elde etmek isteyenler, durdurulmuş olan sigortalı olduğu sürenin primini bugüne dek değeri üzerinden ödeme yaparak kazanma hakkına sahipti. Yeni gelen düzenlemeyle birlikte ihya edilecek primlerin borçlu olduğu tarihteki tutarlara göre hesaplama yapılarak, sadece enflasyon farkıyla güncellemeye gidilecek. Böylelikle daha az miktardaki ödeme ile dondurulmuş olan primler tekrar canlandırılmış olacak. Özellikle geçmiş dönemlerde prim borçları bulunanlar için böylelikle bugünkü değer üzerinden daha az bir tutarla emekli olma şansını elde edecek.
Prim borcu olmasından dolayı emekli olmaya hak kazanmamışlarda yapılandırma ile berabere istediğine kavuşacak. Yeterli miktarda prim bulunarak borçlu olunan süreye pek ihtiyaç duymayanlarda borçlarını sildirerek günleri üzerinden emeklilik elde edebilecek.
PUAN AVANTAJI MEVCUT
Söz konusu borçlarında yapılandırmaya gidenler, 5 puanlık prim indiriminden ise fayda sağlamaya başlayabilecek. Prim indiriminden fayda sağlamak için mutlaka Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim borcunun olmamasıyla birlikte, prime ait hizmet belgeleri ve beyannamelerin yasal süresi içerisinde bildirilmiş olması gerekiyor. Borcu olmasından dolayı prim indiriminden fayda sağlamamış olanlar öncelikle yeni çıkan yapılandırmada hak kazanmak için bir başvuru yapacak. Yapılandırılmış borçların taksitlerini herhangi bir aksaklık yaşatmadan ödemiş olanlar, yapılandırılma yapılan tarihli birlikte 5 puanlık prim indiriminden fayda sağlayabilecek.
GENELGE YAYIMLANDI
Mevcut yasa yürürlüğe girmesinin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu’nca 17 Kasım 2020 tarih ve 2020/45 numara ile genelge yayımlandı. Mevcut genelge ile birlikte yapılandırma düzenlemesinden nasıl bir fayda sağlanacağıyla alakalı usullerde bütün ayrıntılar anlatılmış oldu. Genelge ile ilgili tüm detaylara SGK’nin resmi internet sitesi üzerinden erişilebilmesi mümkündür.